Kollaus 5/2013

EtukansiKOLLAUS 5/2013

* Kuvattuna * Vii’en kärki * Kuukauen epämääräinen *Kol(l)aus! * Kul(l)ahtanutta * KUUKAUEN PELILIIKE * Lopullisesti kollautettu * Kol(l)aktiivi

—————————————————————————————————————————————————————————————————

Kol(l)aus!

Kaupunginvaltuutettu, uusheinoslaisuuden johtohahmon ja kulttuuripersoona Paavo J. Heinosen haastattelu 22.5.2013 Snookerin semi-kaatajaisissa

Teksti ja kuva: Matti A. Kemi

Paavo J. Heinonen

Nimi, ikä ja itsenäinen määritelmä muutamin virkkein.
”Paavo, 34, vaaka, hevonen, uhrauskooppiani en tiedä.”

Minkälainen uhrilahja olette?
”Rasvainen, runsas, erittäin lepyttävä.”

Henkilöhabituksenne määrittely omin sanoin.
”Kulttijohtaja, yhtäaikaa epäuskottava sekä ERITTÄIN vakavasti otettava. Vastakohdat! Aristotelianisuuden haastaminen.”

Tehtävänne uusheinoslaisuuden johtajana?
”Estää maailmanloppu. Kaikkea ei voi paljastaa.”

Uusheinoslaisuuden lyhyt historia ja dogmatiikka.
”Uusheinoslaisuus alkaa Galileasta 20 jaa. Se on jännä, että ennen heinoslaisuutta oli jo uusheinoslaisuus. Vähän mystistä.”

”Maailmanloppu uhkasi 2000-luvun alussa. Piti pelastaa. Se alkoi joko saunassa, kaduilla tai sydämissä. Kun maailmanloppu läheni, piti elvyttää. Heti kun alettiin puhua heinoslaisuudesta, piti aloittaa. Jos pakollista uusheinoslaisuuden uudistumista ei tapahtuisi, joisimme 4,50 euron tuoppeja.” (Tässä vaiheessa Heinonen siemaisee huikan kahden euron arvoisesta olusestaan ja hekottelee heinosmaisesti – kuten yllä olevassa kuvassa.)

Mikä on maailmankaikkeuden tulevaisuus, kun uusheinoslaisuus vallitsee?
”Jatkuva loppumattomuus.”

”Henkilöityminen on satunnaista, tämä jatkuu niin kauan, kun tätä ei olla estämässä. Hyvin vaikea sanoa tätä… Kukaan ei voi aukottomasti todistaa, ettei uusheinoslaisuus olisi estänyt maailmanloppua. Nämä ovat objektiivisia faktoja. Minulla on toki kyseenalaistajia, mutta maailmanlopun merkit olen estänyt viimeiset 2000 vuotta.”

—————————————————————————————————————————————————————————————————

Lopullisesti kollautettu

Snooker Time 2000 – 2013 (Kauppurienkatu 9)

Haastattelut: Matti A. Kemi Kuvat: Matti A. Kemi,  Jenny ”Nynny” K.

snooker Anna1

snooker Henri

snooker Anna

snooker sonja

snookker pyhis

snooker jukkis

snookker kyllenberg

snookker Jenny

—————————————————————————————————————————————————————————————————

Kuvattuna

Infra/ultra

Janne Vähälä

DSC_4844-2

DSC_5093

DSC_5119

DSC_5108-2

DSC_5120

DSC_5121

—————————————————————————————————————————————————————————————————

Kul(l)ahtanutta

Messias, joka ei koskaan laskeutunut maan päälle

Aleksi I. Pohjola

Sodan jälkeen, 2.9.1946 syntyi Kemin maalaiskuntaan pieni poikalapsi, josta kasvoi aikojen saatossa dinosaurus, häviämään kieltäytynyt ikuinen taistelija ja vallanhimoinen poliitikko, joka ei edes katsonut tarpeelliseksi peitellä tätä luontaista ominaisuuttaan, joka työnsi häntä raivohärän tavoin eteenpäin.

Paavo Matti Väyrynen kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1965 ja jatkoi opintojaan Helsingin yliopistossa, josta valmistui vuonna 1970 valtiotieteiden kandidaadiksi.

Eduskuntaan Väyrynen valittiin jo varhain. Keskustan listoilta vuonna 1970 valittu Väyrynen oli vain 23-vuotias murtaessaan vallan portit. Muutama vuosi myöhemmin Väyrysestä leivottiin Keskustan varapuheenjohtaja ja vain 29-vuotiaana hänet nimitettiin opetusministeriksi.

Nyt kun Väyrynen oli päässyt vallan ytimeen, ei hän helpolla sieltä suostunut poistumaan. Väyrynen istui eduskunnassa yhtäjaksoisesti vuodesta 1970 aina vuoteen 1995. Väyrynen oli ehdokkaana ja tuli myös valituksi kansanedustajaksi vuosien 1995 ja 1999 vaaleissa, mutta päätti jatkaa vuonna 1995 aloittamaansa työtä Euroopan parlamentissa. Tätä työtä jatkui aina vuoteen 2007 asti. Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa Väyrynen oli jälleen ehdolla kansanedustajaksi ja kuten oltiin jo totuttu, rynni tämä suomalaisen politiikan legenda sisään Arkadianmäen ovista karmit kaulassa.

Väyrynen ei kuitenkaan olisi Väyrynen, jos kaikki olisi mennyt normaalien kaavojen mukaan. Hän nimittäin antoi ukaasin, ettei palauttaisi kansanedustajan valtakirjaa, jos hänelle ei löytyisi jotain merkittävää tehtävää kotimaan politiikassa. Brysselissä ilmeisen hyvin viihtynyt mies aikoi muutoin hoitaa kautensa siellä loppuun. Lopulta Matti Vanhanen räätälöi Väyryselle ulkomaankauppaministerin pestin ja niin Paavo Väyrynen oli saatu jälleen suomalaisen politiikan keskiöön. Yksi aikakausi päättyi vuoden 2011 eduskuntavaaleihin, jolloin Väyrynen jäi ensi kertaa rannalle vallan keskiöstä. Hän ehti toimia eduskunnassa ja Euroopan parlamentissa yhtäjaksoisesti 41 vuotta.

Paavo VäyrynenIltalehti 11.8.2011

Väyrystä on koko uransa ajan ajanut eteenpäin ilmeisen läpinäkyvä vallan himo. Vaikka Väyrynen nousi jo nuorena politiikan huipulle ja on toiminut lukuisissa merkittävissä tehtävissä, on hän joutunut kokemaan urallaan myös useita karvaita pettymyksiä. Suurimmat pettymykset liittyvät presidentinvaaleihin. Väyrynen on ollut kolmasti ehdolla Suomen presidentiksi. Vuonna 1988 hän sijoittui toiseksi häviten valitsijamiesten äänillä istuvalle presidentille Mauno Koivistolle.

Vuoden 1994 presidentinvaaleissa Väyrynen jäi kolmanneksi tippuen toiselta kierrokselta. Tappio oli Väyryselle katkera, sillä ennakkoäänissä Väyrystä oltiin viemässä kirkkaasti toiselle kierrokselle. Vaalipäivä muutti kuitenkin asetelmia tiputtaen Väyrysen ulos kahden parhaan joukosta. Heti tuoreeltaan Väyrynen ilmoitti mediapelin tiputtaneet hänet ulos. Vaikka vuosien saatossa Väyrynen on milloin lieventänyt, milloin jyrkentänyt kantaansa, kirjoitti hän vuonna 2011 blogiinsa MTV3:n ohjailleen äänestäjiä tekaistuilla gallupeilla.

Viimeisen taistelun presidentin virasta Väyrynen kävi vuonna 2012. Hän ilmottautui Keskustan ehdokkaaksi jo hyvissä ajoin. Joku saattoi naureskella Paavolle, ivailla ja ehkä vähätellä, mutta vaikka puoluejohto kuinka yritti kammeta häntä ulos ehdokkuudesta etsimällä sopivampaa henkilöä, ei Väyrystä pysäyttänyt enää mikään. Höyryjunan tavoin, Vuokko -vaimon varauksettoman tuen ja puoluejohdon kauhistuksen saattelemana tämä jo muinaisfossiiliksi tuomittu alfauros astui näyttämölle. Ja Keskustan konservatiivisiipi ei ollut pysyä housuissaan. Itse vaaleissa Väyrynen sijoittui jopa sensaatiomaisesti kolmanneksi näyttäen keskisormea trendikkäille somekampanjoille Paavo ja Vuokko -mukien avulla.

Jos historiankirjat olisi kirjoitettu hivenen toisin, voitaisiin Suomessa ehkä puhua Väyryslandiasta. Väyrynen on nimittäin todennut, että presidentinvirassa pitäisi noudattaa Kekkosen tyyliä ja tapaa. Ja vaikka moni uskoo, että vuoden 2012 presidentinvaalit olivat viimeinen taistelu Väyryselle, niin täytyy muistaa, että Paavon isä Eemeli eli 101-vuotiaaksi ja sai vielä 100-vuotiaana patentin kehittämälleen perunanistutuskoneelle. Viime vuonna Väyrynen hämmensi Keminmaan kuntapolitiikkaa ehdottamalla Keminmaalle pormestarinviran perustamista – ja tietenkin taka-ajatuksena omaa mahdollista valintaa siihen.

Pormestari Väyrynen. Kyllä se minun korvaani ainakin aika mahtipontiselta kalskahtaa. Juuri niin mahtipontiselta, mikä tälle jo legendaariseksi muodostuneelle suomalaisen politiikan yllättäjälle sopii. Paavo Väyrynen voi yllättää hyvinkin vielä kerran, varautukaa siis Väyryslandian syntymiseen parhaiten katsomallanne tavalla. Taistelu tuskin on vielä ohi.

—————————————————————————————————————————————————————————————————

Vii’en kärki

Kummalliset kultit

Matti A. Kemi

V Lestadiolaisuus

Lars Leevi ”Lärssi” Lestadiuksen liike pelasti 1800-luvun lopulla saamelaiset alkoholismin ikeeltä, mutta liike ei pelasta suomalaista yleisurheilun tasoa outoine kilpailukieltoineen. Pirunsilmää ei saa katsoa, mutta ilmeisesti liikettä alati vaivaavaa pedofiiliaa ja lievähköä sukurutsaa saa katsoa sivusta ääneti.

IV: Hommalaiset Homma-forumilla

Sekoilun ytimessä ärsyyntyneet, joskin politiikasta autuaan tietämättömät nuoret. He eivät hahmota muuta kuin salaliittoja. Erityistä mielenkiintoa kannattaa kiinnittää trolleihin Olli Immonen ja Jussi Halla-aho. Kun Jussia ei huolittu vuoden 2009 meppiehdokkaaksi, ehtivät hätäisimmät perustaa toisen trolleja vilisevän puolueen, Muutos2011.

III: Applelaiset

Tukholma-syndroomaa edustaa kaikki se, ettei omppujen yhteensopivuusongelmista puhuta. Pääasia, että hipsterit ostavat ylihintaisia Apple-tuotteita. Liikkeen gurun, Steve Jobsin, tavoin on myös ihan alrightish kieltäytyä agggressiivisen syövän hoidosta länsimaisin hoitokeinoin ja turvautua homeopatiaan, koska foliohatut vahvistavat säteilyä. Myös veronkierto on ihan jees, kunhan unohtelet asioita.

II: Taivaanportti

Tyypit lähtivät avaruusaluksen matkaan tarkoin ajoitetulla joukkoitsemurhalla. Jostakin syystä heillä oli matkalle mukanaan Niken uudenkarheat lenkkarit ja tarpeeksi kolikoita flippereihin. Ehkä he olivat flipperipallojen reinkarnaatioita henkisesti.

I: Isänmaalliset kaverit kuvassa äärioikealla

Suomalaiset natsit palvovat edelleen Pekka ”Siitin” Siitointa. Esoteerisuus on ok, lisättäköön siihen vielä suomalais-ugrilaislaista ja arjalaista hegemoniaa. Aika sekavaa sekamelskaa. Pääasia, että jengi on kiljuissaan, sienissä ja lievässä skitsofreniassa ihanasti matkassa.

Erityistä pärinää aiheuttaa oululainen entinen taksikuski, nykyinen komentaja Kai M. Aalto, joka yritti 80-luvun puolivälissä kaapata lentokonetta hypnoottis-magneettisella katseellaan. Natsismin lisäksi äijä ei ollut ihan selkeänä, koska käväisi tekemässä kaappauksen suljetulta ja päätyi sinne takaisin.

Aivokuoren alla kuplii: Sigurd Wettenhovi-Aspan sekoilut kalevalaisesta alkumaailmasta. Arjalais-germaanisen veljeskunnan johtaja Väinö Kuisma sekosi kalevalaisuuteen. Myös Kingston Wall’n Petri Walli sekosi Wettenhovi-Aspan ajatuksiin niillä suhtein, että lopputuloksena oli Tri-logy –levy sekavine lyriikkoineen.

Lopulta piti sitten hypätä kirkonkatolta ja kuolla. (Osasyynä saattoi tähän on saattanut olla myös Henry ”Remu” Aaltonen, jonka epämääräisen huuruinen työskentelytapa ei kelvannut perfektionisti-kitaristi Wallille. Remun tiedetään vastanneen studiotyöskentelyssä kysymykseen dolbyn käytöstä, että ”laitetaan vähän dolbya ja puolet ilman”.

—————————————————————————————————————————————————————————————————

Vii’en kärki

Kun luonto antaa alle 10 senttiä

Punainen solmio

I Bemari – Klassinen kullin kompensoija. Tie bensanhajuiseen haarojenväliin johtaa vain evoluution taka-askeliin. Mitä isompi kone, sen pienempi muna. Suoraan verrannollista.

II Luottokorttikotelo – Kortit tiskiin, köyhät kyykkyyn. Tässä tärkeää on huomioida asenne, nimittäin keskiverto 13 senttinen saattaa voittaa lotosta. 13 senttisen ja alle 10 senttisen ero on käden liike: Luottokorttikotelon on auettava samalla säntillisyydellä ja tyylillä, kuin westernin miehet vetivät kainalosta.

III Puukko taskussa – Pelottaa niin saatanasti. Joku voi tulla nakkikioskilla vittuilemaan. Ja mullehan ei vittuilla! Lopetin koulun yläasteelle – elämän kova koulu! Näinköhän kannatti.

IV Känniuho – Elvistelyä, kukkoilua, kerskailua ja kaveripainia. Hei tyttö, suosittelen valitsemaan sen hiljaa sivusta seuraavan. Ei kännissä edes seiso.

V Ydinase – Okei, myönnetään. Sormi punaisella napilla saa kyllä John Holmesinkin kalpenemaan.

—————————————————————————————————————————————————————————————————

Kol(l)aktiivi

Eino Pesola

Teksti: Matti A. Kemi Kuvat: Aleksi I. Pohjola

Toimituskuntamme on seurannut herra Eino Pesolan seikkailuja säännöllisesti erinäisten anniskelupaikkojen käymälöiden seinillä vuodesta 2009 lähtien. Ohessa mystistä kulttimainetta uhkuvan hipsteri-Pesolan eroottinen tervehdys. Seuratkaa seiniä ja muistakaa, että Eino Pesola päihittää teidät kaikki yhdellä henkäyksellään ja kolmella sieraimellaan.

Pesola1

Pesola2

—————————————————————————————————————————————————————————————————

Kuukauen peliliike

Lähteillä
(vaatii viitseliäisyyttä, makuhermoja, loputtoman janon ja tyhjentyvän vesipullon.)
Lyyli Hämärä (avustajana ja oikolukijana Nimim. ”Lähde”)

PELINHENKI JA ARTIKLAT:

§ Henkilö löytää janon ja hyvän lähteen täyttää tyhjää vesipulloaan.

§ Henkilö säilyttää säilömäänsä vettä erityisiä sessioita varten ja varautuu kertomaan lähteestään lyhyehkön kuvauksen. (Vedenottoaika, vesipisteen tyyppi ja omakohtaiset makuhavainnot)

KOUKKU: Toisissa huoneistoissa vesi maistuu yksinkertaisesti paremmalta kuin toisissa. Tähän vaikuttaa huoneiston putkistojen ikä, laatu ja jopa hanansuutin. Kun henkilö löytää tarvittavan riittoisan ja ensiluokkaisen vedenottopisteen, tätä vetyperoksidilähdettä on suositeltavaa jakaa muille janoisille suille auliisti ja nöyrästi seuraavilla etkoilla tai jatkoilla.

Edellisen huoneiston läpinäkymättömän, mahdollisesti täysin hajuttoman nesteen jakaminen on eräänlainen tupaantuliaislahja. Lisäksi lisätään tietoisuutta siitä, kuinka onnekkaassa asemassa 2000-luvun pohjoissuomalaiset hipsterit ovat, kun heidän ei tarvitse etelän sisarten ja veljien tavoin marssia hirvittävässä janossa ostamaan vettä vähittäistavaramyymälöistä tai säilöä janon yllättäessä vettä kyynelkanaviinsa tai poskiinsa.

—————————————————————————————————————————————————————————————————

Kuukauen epämääräinen

Eräänlainen idea aloittaa imperiumi

Ulkomaan kirjeenvaihtava Nimim. ”Lähde”

Tajusin varsin varhain eräällä ulkomaanmatkallani, kuinka kyllästyttävää ja työlästä on elää pullotetussa yhteiskunnassa, jossa vesi-insinöörit eivät vaan osaa. Kun minulla on krapula, vettä kuluu kyllikseen, eikä mikään yksittäinen pullo tai kanisteri sitä janoani sammuta.

Siitä aatokseni sitten kirpesi: Eräällä taloushistorian luennolla löysin keinon tehdä todellisen ekonomis-sosiologisen imperiumin. Ensin perustettakoon Damiin hyvine humaloineen coffee house, jossa tarjotaan vain laaduikkainta. Koska baari ei itsessään tarjoa kuin peruskostuketta syljeneritykseen, perustan viereen vesibaarin.

Vesibaarin menu täyttyy erilaisista vesistä. Halvimmat vedet ovat paikallista bulkkikamaa muovipulloissaan. Keskiluokkaiset vedet tuodaan jo kauempaa: erityissijan tässä hintaluokassa valtaa suomalainen kraanavesi lasipulloista tarjoiltuina.

Kalliimmat vedet talteenotetaan pohjoisista purovuonoista ja pienen pienistä, maan alta pulppuavista lähteistä, joista ei hiiskuta edes tarjoiluhenkilökunnalle. Niitä tarjoillaan numeroiduissa kristallipulloissa pienine annoksineen ja ne maksavat kirjaimellisesti suuta kuivaavia numerosarjoja.
Tislattuja vesiäkin olen pohtinut tarjontaani, mutta tulevassa kauppalassani asiakaskunnan liian suuri skandinaavien osuus lienee ongelmallista, mikä olisi omiaan häiritsemään paikan leppoisaa henkeä.

Katsotaan nyt ensin, paljonko tankkerillinen lappilaista lähdevettä maksaa ja palaan asiaan juhliessani vesibaarini kaksivuotisjuhlallisuuksia. Otan myös mieluusti vastaan vinkkejä hyvistä vedenottopisteistä ja halvoista tankkeriliikennöitsijöistä.

—————————————————————————————————————————————————————————————————

Takakansi1

Advertisement

5 thoughts on “Kollaus 5/2013

 1. Terve, pientä tarkennusta yhteen yllä olevaan kohtaan. Matti A. Kemi kirjoitti:

  ”Erityistä pärinää aiheuttaa oululainen entinen taksikuski, nykyinen komentaja Kai M. Aalto, joka yritti 80-luvun puolivälissä kaapata lentokonetta hypnoottis-magneettisella katseellaan. Natsismin lisäksi äijä ei ollut ihan selkeänä, koska käväisi tekemässä kaappauksen suljetulta ja päätyi sinne takaisin.”

  Aalto suunnitteli kaappausta Markku Järvenpään kanssa, mutta kaappausta yritti vain Järvenpää. Pelkällä hypnoottis-magneettisella katseella eivät nämä nuoret miehet aikoneet kaappausta yrittää, vaan he ajattelivat tarvitsevansa yritykseen myös ilmapistoolin. Nämä seikat selviävät tuohon Kemin kirjoitukseen laitetun linkin kauttakin:

  http://mesikammen.wordpress.com/2013/05/22/kai-m-aalto-puhui-1986/

 2. Päivitysilmoitus: Kollaus 5/2014 | Kollaus

 3. Päivitysilmoitus: Kollaus 1/2019 | Kollaus

 4. I think this is among the most significant info for me.
  And i am glad reading your article. But should remark on few general
  things, The web site style is wonderful, the articles is really
  excellent : D. Good job, cheers

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: